TEKSTİL MUHENDİSLİĞİ NEDİR,NE İŞ YAPAR? - tekstil hakkında herşey

TEKSTİL MUHENDİSLİĞİ NEDİR,NE İŞ YAPAR?

tekstil muhendisligi nedir

Bu yazımda, mesleğim olan tekstil mühendisliği ile ilgili sektör ve iş tecrübelerime değinmeye, tekstil mühendisliği nedir, ne iş yapar vs. sorulara cevap vermeye çalışacağım. Tekstil mühendisliği ile ilgili internetten biraz araştırma yaptığımda birçok yanlış, yarım ve eksik bilginin olduğunu fark ettim. Genel olarak "zamanında tıptan yüksek puanı vardı" klişesinden öte gitmeyen yazılarla karşılaştım.





Öncelikle belirtmeliyim ki tekstil mühendisi unvanı ile üniversiteden mezun olduğunuzda iş bulmak konusunda sıkıntı yaşamayacaksınız. Benim çevremde iş bulamayan bir tekstil mühendisi olmadı. Fakat ne şartlarda işe başlayacağınız, biraz da size bağlı. Birde spesifik işler dışında, belli illerde ve bölgelerde yaşamak durumunda kalacaksınız. Şuan için Çorlu-Çerkezköy bölgesi, İstanbul, Bursa, Denizli, Kahramanmaraş ve Gaziantep sektörün güçlü olduğu yerler. Bu bölgeler dışında Malatya, İzmir, Kayseri, Şanlıurfa, Adana gibi yerlerde de iş olanakları vardır. Ayrıca eğer yabancı diliniz var ise yurt dışında , Bangladeş'ten Mısır'a, Özbekistan'dan Cezayir'e kadar geniş bir yelpazede ki firmalarda işe başlamanız veya kariyerinizin ilerleyen yıllarında bu ülkelerde çalışmanız mümkün. 

Eğer amacınız devlet memuru olmak ise, tekstil mühendisliğini tercihleriniz arasından çıkarmalısınız. Zira devlette istihdam edilen tekstil mühendisi sayısı, bir elin parmaklarını geçmemektedir.

Peki tekstil mühendisi ne iş yapar? 

Tekstil sektörünün alt başlıklarına değinecek olursak, sektörü genel olarak iplik, örme, dokuma, terbiye ve konfeksiyon olarak özetleyebiliriz. Yapacağınız iş bu alanlardan birinde olacaktır. LCW, DeFacto gibi firmaların genel merkezlerinde, ürün yöneticisi, tedarik zinciri uzmanı, müşteri temsilcisi gibi unvanlarla istihdam edilmeniz de olası fırsatlar arasında. 

Benim tecrübem örgü kumaş terbiyesi üzerine olduğundan, daha çok bu alandan bilgiler vereceğim. Fabrikalarda çalışmaya başlayan tecrübesiz tekstil mühendisleri vardiya mühendisi, işletme mühendisi, üretim mühendisi, proses mühendisi gibi unvanlara sahip olmaktadır. Eğer seçme şansınız olursa, mümkün mertebe entegre fabrikaları tercih etmeniz daha çok bilgi edinmeniz açısından yararlı olacaktır. 

İşe başladıktan sonra, muhtemelen sizi bir departman şefine ya da üretim müdürüne bağlarlar. Sizi yetiştirecek olanlar bu kişilerdir. Gün içinde genel olarak bu kişilerin verdiği görevleri yaparsınız. Burada amacınız üretim proseslerini bir mühendis gözüyle öğrenmek olmalıdır. 

Yaptığınız işin bir üst kademesi departman şefliğidir. Yeterli tecrübeye sahip olduğunuz zaman ya çalıştığınız fabrikada bir pozisyon açığı olması durumunda ya da başka bir fabrikada şef pozisyonuna geçiş yapabilirsiniz. Bundan sonrası ise tamamen size bağlıdır. Kendinizi geliştirip üretim müdürü, fabrika müdürü gibi pozisyonlara gelebilirsiniz. 

Tabii ki üretim dışında, planlama, laboratuvar, satın alma gibi departmanlarda da çalışabilirsiniz. Ancak bu departmanlardan müdür pozisyonuna yükselmek pek olası değildir. 

Diğer bir imkan ise, boyar madde, kimyasal, tekstil makineleri yahut iplik, kumaş pazarlama ve satış alanıdır. Sosyal bir kişiliğiniz var ise, daha özgür çalışmayı istiyorsanız bu alanı da düşünebilirsiniz. Ancak kişisel görüşüm satış pazarlama alanına yönelecekseniz dahi önce üretimi öğrenmeniz daha iyi olacaktır.

Tekstil mühendisi ne kadar kazanır?

Yeni mezun bir tekstil mühendisi takriben asgari ücretin 1,5 katı  civarında işe başlamaktadır. Tabii ki bu sizin yeteneklerinize, başlayacağınız firmaya göre değişecek, bundan daha az veya fazla olabilecektir. 

Departman şefleri genel olarak asgari ücretin 3-5 katı düzeyinde ücrete çalışmaktadır. 

Fabrika müdürleri, üretim müdürleri ise oldukça tatmin edici maaşlar almaktadırlar. 

Bunun dışında ki işler için maaş düzeyleri hakkında yeterli bilgiye sahip değilim. Ancak şunu rahatlıkla söyleyebilirim, tekstil mühendisi olarak yaptığınız işi öğrendikten sonra, beklentiniz olan ücretlere çalışabilirsiniz. 







Hiç yorum yok