BOYARMADDELERDE AFFİNİTE KAVRAMI - tekstil hakkında herşey

BOYARMADDELERDE AFFİNİTE KAVRAMI

Belirli tekstil hammaddesi tarafından boyarmaddelerin veya yardımcı kimyasal maddelerin alınma kapasitesi, alınma şekli ve materyalin boyarmaddeyi çekebilme yeteneğidir. Affinite; boyarmadde veya tekstil yardımcı maddelerinin liflere olan ilgisi, aralarındaki çekim kuvvetleri ve bağlanma enerjileri hakkında fikir veren değerdir. 

Affinite değeri; 
-Boyanma koşullarının saptanması, 
-Boyanma düzgünlüğü açısından önem taşımaktadır. 

Çektirme yöntemine göre boyarmadde affinitesi yüksek boyarmadde tercih edilir. Aksi taktirde flottede kalan boyarmadde fazla olur ve boyarmadde sarfiyatı artar. Emdirme yöntemine göre boyamalarda ise affinitesi düşük boyarmaddeler tercih edilir. Bu; tekstil mamulü tarafından alınan flotte konsantrasyonu ile banyoda kalan flotte konsantrasyonunun aynı kalması açısından gereklidir. Aksi taktirde; ilk geçen kumaş boyarmaddeyi hemen çekeceğinden banyodaki boyarmadde konsantrasyonu düşer, renk tonunda giderek açılma olur, baş ve son farkı meydana gelir. 
Elyafın, boyarmaddenin affinite değerine göre düzgün boyanması için, flotteye çeşitli yardımcı maddelerin ilave edilmesi gerekir. Örneğin; yüksek affinite, düzgünsüz boyamaya neden olabileceğinden boyamayı yavaşlatıcı maddeler ilave edilir. Affinite sınırı; yani lifin boyarmadde alabilirlik kapasitesi aşıldığı taktirde boyarmadde lif üzerinde kalır, yani lif tarafından içine çekilmez. Bu, daha sonra yıkamada boyarmaddenin çıkmasına, yani akmasına yol açar. Affinite sınırı nedeniyle bir çok lif (özellikle selüloz esaslı olanlar) istenilen koyulukta boyanamazlar. Affinite artırıcı maddeler; alınma hızı düşük olan boyarmaddelerde affiniteyi arttırıcı maddelerle boyamayı destelemek gerekir. Bu maddeler boyarmaddeye ve life göre çeşitli şekillerde etki gösterirler.

Hiç yorum yok